Reklama

Pyszne, słodkie i... zdrowe

Te ciasteczka mają dużo witamin oraz mikroelementów - a przy tym są pyszne i sycące. Idealne na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły.

Wyśmienite otrębuski

Składniki na 20-25 sztuk: 1 szklanka otrąb pszennych, owsianych lub żytnich, szklanka płatków np. owsianych lub jęczmiennych, 1 szklanka rodzynek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 jajko, 1 szklanka soku jabłkowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 szklanki oleju, 1/2 łyżeczki cynamonu.

Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj otręby, płatki, rodzynki, proszek do pieczenia oraz cynamon, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajko, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej olej oraz sok jabłkowy, wymieszaj. Do miski z suchymi składnikami wlej składniki płynne. Całość wymieszaj mikserem, aż składniki dokładnie się połączą.

Reklama

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta wilgotnymi dłońmi formuj kulki i układaj je na blasze, zachowując jednak między nimi odstępy. Każdą kulkę spłaszcz dłonią. Ciasteczka piecz około 10 minut w temperaturze 200°C.

Ciasteczka sezamowe

Składniki na 25-30 sztuk: 2/3 szklanki sezamu, 10 dag miękkiego masła lub margaryny, 1/3 szklanki białego cukru, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 jajko, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/4 łyżeczki cynamonu.

Sezam wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i upraż na złoty kolor (należy uważać, by go nie przypalić - wtedy stanie się gorzki). Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól oraz cynamon, wymieszaj. Do miękkiego masła lub margaryny dodaj oba cukry oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem. Wciąż miksując dodaj jajko, następnie stopniowo dodawaj suche składniki. Na koniec dodaj połowę uprażonego sezamu, wymieszaj. Ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 60 minut.

Ze schłodzonego ciasta wilgotnymi dłońmi uformuj kulki o średnicy około 3 cm. Każdą kulkę obtocz w sezamie, który pozostał. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi duże odstępy. Każdą kulkę lekko spłaszcz dłonią lub łyżką.

Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Wstaw blachę z ciasteczkami. Piecz 10-15 minut, na złoty kolor (należy uważać, aby ich nie przypiec za bardzo i by nie zrobiły się brązowe). Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie przełóż na kratkę.

Razowe z orzechami

Składniki na 25-30 sztuk: 12 dag mąki razowej, 8 dag mąki pszennej, 1 jajko, 9 dag miękkiego masła lub margaryny, 6 dag brązowego cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, 3 dag otrębów np. owsianych, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu i soli.

Do przesianej mąki pszennej dodaj mąkę razową, posiekane orzechy, otręby, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kardamon, cynamon oraz sól, wymieszaj. Do miękkiego masła lub margaryny dodaj cukier oraz cukier waniliowy, utrzyj mikserem na gładką masę. Następnie, nie przerywając miksowania, dodaj jajko. Na koniec stopniowo dosypuj suche składniki, miksując tak długo, aż wszystkie dokładnie się połączą. Ciasto przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20 min.

Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywaj małe kawałki i turlając po blacie lub między dłońmi formuj po-dłużne wałeczki. Układaj je na blasze, zachowując między nimi odstępy. Każdy wałeczek spłaszcz widelcem, nadając mu prostokątny kształt. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciastkami, piecz 10-12 minut, aż lekko zbrązowieją. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Miodowe z bakaliami

Składniki na 25-30 sztuk: 2 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka mąki np. pszennej lub owsianej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki płynnego miodu, 1/4 szklanki brązowego cukru, 2 jajka, 5 dag miękkiego masła lub margaryny, 5 dag orzeszków ziemnych, 5 dag suszonej żurawiny, 5 dag rodzynek, 5 dag suszonych moreli.

Do miski włóż miękkie masło lub margarynę, dodaj cukier i miód. Ucieraj tak długo, aż konsystencja będzie lekko kremowa a kryształki cukru mało wyczuwalne. Następnie dodaj jajka. Do masy maślano-jajecznej wsyp przesianą mąkę oraz sodę i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj płatki owsiane, posiekane morele, żurawinę, rodzynki oraz orzeszki ziemne i delikatnie wymieszaj.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na blasze, zachowując odstępy i delikatnie spłaszcz dłonią lub łyżką. Jeśli ciasto jest lepkie, zanurz dłonie w zimnej wodzie - ułatwi to formowanie kulek. Piekarnik nagrzej do 180°C. Wstaw blachę z ciasteczkami i piecz ok. 15 min, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor. Zostaw na blaszce do przestygnięcia, a następnie przełóż na kratkę, aż całkowicie wystygną.

Rada: Ciasteczka warto przechowywać w dużych, hermetycznie zamykanych słojach. Dzięki temu dłużej będą świeże i chrupiące tak samo, jak zaraz po upieczeniu. Do ciasta możesz dodać posiekaną czekoladę mleczną lub deserową.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy