Pyzy z mięsem
Doskonałe na obiad!
Składniki
na ciasto
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- pieprz
- sól
na nadzienie
- 30 dag gotowanego (może być z rosołu) lub pieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego
- pół bułki
- cebula
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- 20 dag wędzonego boczku
- 5 dag słoniny
Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, mąkę, sól. Wyrób ciasto. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na maśle, bułkę namocz w wodzie. Mięso zmiel w maszynce do mięsa z przesmażoną cebulą i odciśniętą bułką, przypraw.
Z ciasta formuj kulki, spłaszcz dłonią, nakładaj łyżeczką farsz, zlep, formuj kulki. Gotuj je we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut od ich wypłynięcia. Podawaj ze smażoną słoninką i boczkiem.
Zobacz także: