Quiche na cieście francuskim
Z łososiem i fenkułem.

Składniki
- 4 płaty ciasta francuskiego (po ok 15x15 cm)
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 0,5 l mleka
- 500 g filetu z łososia
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz
- 2 duże fenkuły
- Pęczek koperku
- 4 jajka
- 1-2 łyżki bułki tartej
Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, wlej mleko, i gotuj 1-2 minuty, cały czas mieszając. Rybę pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem i obsmaż na oleju. Zdejmij z patelni. Pokrojony fenkuł obsmażaj 2-3 minuty.
Do ostudzonego sosu oddaj posiekany koperek i 3 jajka. Dopraw solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwałkuj i wyłóż nim cztery posmarowane tłuszczem formy do tartaletek (15 cm O). dociśnij brzegi, ciasto oprósz bułką tartą. Nałóż łososia i fenkuł, zalej sosem. Jedno jajko roztrzep i posmaruj nim brzegi ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. C przez 20-25 minut.