Reklama

​Quiche na cieście francuskim

Z łososiem i fenkułem.



Składniki

  • 4 płaty ciasta francuskiego (po ok 15x15 cm)
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • 500 g filetu z łososia
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
  • 2 duże fenkuły
  • Pęczek koperku
  • 4 jajka
  • 1-2 łyżki bułki tartej

 Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, wlej mleko, i gotuj 1-2 minuty, cały czas mieszając. Rybę pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem i obsmaż na oleju. Zdejmij z patelni. Pokrojony fenkuł obsmażaj 2-3 minuty.

Do ostudzonego sosu oddaj posiekany koperek i 3 jajka. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozwałkuj i wyłóż nim cztery posmarowane tłuszczem formy do tartaletek (15 cm O). dociśnij brzegi, ciasto oprósz  bułką tartą. Nałóż łososia i fenkuł, zalej sosem. Jedno jajko roztrzep i posmaruj nim brzegi ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. C przez 20-25 minut.

Reklama
Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: tarta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy