Quiche z zielonymi szparagami
Quiche (czyt. kisz) to elegancki francuski sposób na wykorzystanie resztek. Zapiekaj w nim, co chcesz, będzie pysznie.
1. Ciasto francuskie rozmrozić (zostawić na 15 min w pokojowej temperaturze). Szparagi oczyścić, gotować 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić.
2. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i lekko oprószyć mąką. Wyłożyć dno i boki ciastem francuskim. Środek przykryć pergaminem, obciążyć. Podpiec 5 min w temp. 180°C.
3. Szparagi ułożyć na cieście jedne na drugich, w kilku warstwach. Wymieszać śmietanę, jajka, drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Wylać na szparagi, posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze ok. 15 minut w temp. 180°C.