Rabarbar pod kruszonką
Prosto i smacznie!

Składniki:
Rabarbar:
½ kg rabarbarukilka łyżek cukrulaska wanilii
Kruszonka:100 g zimnego masła100 g mąki100 g płatków migdałowych100 g cukru
Rabarabar
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i tniemy na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Pokrojony rabarbar wrzucamy do dużego naczynia żaroodpornego, posypujemy cukrem (dodajemy mniej lub więcej w zależności od tego, jak słodkie lubimy desery). Wanilię przecinamy wzdłuż na pół i wyskrobujemy nożem ziarenka. Dodajemy do rabarbaru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę.
Kruszonka
Masło kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski. Dodając pozostałe składniki, rozcieramy masę palcami, aż zaczną się łączyć i powstaną grudki. Jeżeli kruszonka jest zbyt mokra i bardzo się klei - dodajemy więcej mąki. Do kruszonki można dodać także płatki owsiane i posiekane orzechy. Kruszonkę równo rozsypujemy nad rabarbarem. Zapiekamy15-20 minut w temperaturze 175-180 stopni. Kruszonka powinna się zrumienić, a rabarbar puścić sok i lekko zmięknąć. Podajemy na ciepło, w miseczce z bitą śmietaną, kwaśną śmietaną albo lodami. Uwaga: po wymieszaniu z cukrem i wanilią rabarbar można także przełożyć do mniejszych kokilek i posypać każdą porcję kruszonką.
Przepis dla 4 osóbCzas przygotowania 30 minrestauracja: Little Chef, Warszawaszef kuchni: Katia Roman-Trzaska
Przepis pochodzi z książki "Smaki Nieba i Ziemi - Wielka Księga Serdecznych Przepisów".
