Racuchy bananowo-owsiane
Przygotowanie:
Owoce przekładamy na sitko, żeby się rozmroziły. Banan obieramy i kroimy na plasterki. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Płyn owsiany łączymy z jajem i stopniowo dodajemy do mąki razem z cynamonem i bananem, miksujemy, aby powstało gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut.
Maliny i jagody przekładamy do wysokiego naczynia i blenderem miksujemy na purée, odstawiamy w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wykładamy porcje ciasta i smażymy cienkie racuchy z obu stron na jasnozłoty kolor. Z pozostałego ciasta smażymy kolejne placuszki, które przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Racuszki układamy na talerzykach, dodajemy porcję owocowego purée i podajemy jeszcze ciepłe. Równie dobrze będą smakowały z różnymi dżemami lub miodem.
Zobacz także: