Reklama

Racuchy bananowo-owsiane

Składniki

  • banan
  • jajo
  • półtorej szklanki napoju owsianego
  • szklanka mąki owsianej
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 200 g mrożonych malin
  • 75 g mrożonych jagód
  • olej

Przygotowanie:

Owoce przekładamy na sitko, żeby się rozmroziły. Banan obieramy i kroimy na plasterki. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Płyn owsiany łączymy z jajem i stopniowo dodajemy do mąki razem z cynamonem i bananem, miksujemy, aby powstało gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut.

Maliny i jagody przekładamy do wysokiego naczynia i blenderem miksujemy na purée, odstawiamy w chłodne miejsce.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wykładamy porcje ciasta i smażymy cienkie racuchy z obu stron na jasnozłoty kolor. Z pozostałego ciasta smażymy kolejne placuszki, które przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Reklama

Racuszki układamy na talerzykach, dodajemy porcję owocowego purée i podajemy jeszcze ciepłe. Równie dobrze będą smakowały z różnymi dżemami lub miodem.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy