Reklama

Racuszki z frużeliną żurawinową

To doskonały dodatek nie tylko do mięs, lecz także do słodkich wypieków. Pozwól się zaskoczyć!

Składniki na frużelinę

  • 100 g świeżej żurawiny
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny

Składniki na ciasto

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Żurawinę umyj, przełóż do garnka. Lekko zgnieć praską do ziemniaków. Zagotuj, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj do momentu odparowania części płynu. Żelatynę rozpuść w łyżce ciepłej wody. Zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, aż napęcznieje. Skrobię wymieszaj z zimną wodą. Powoli wlej do gotującej się masy owocowej i wymieszaj, by nie powstały grudki. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę, wymieszaj. Możesz przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce lub podać od razu na ciepło. 

Reklama

2. Jajko i cukier ubij na puszystą masę. Na przemian dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem oraz mleko. Zmiksuj. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj porcję ciasta. Smaż na złoty kolor z obu stron na średniej mocy palnika. Podawaj na ciepło z żurawinową frużeliną.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy