Racuszki z frużeliną żurawinową
To doskonały dodatek nie tylko do mięs, lecz także do słodkich wypieków. Pozwól się zaskoczyć!
Sposób przygotowania:
1. Żurawinę umyj, przełóż do garnka. Lekko zgnieć praską do ziemniaków. Zagotuj, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj do momentu odparowania części płynu. Żelatynę rozpuść w łyżce ciepłej wody. Zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, aż napęcznieje. Skrobię wymieszaj z zimną wodą. Powoli wlej do gotującej się masy owocowej i wymieszaj, by nie powstały grudki. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę, wymieszaj. Możesz przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce lub podać od razu na ciepło.
2. Jajko i cukier ubij na puszystą masę. Na przemian dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem oraz mleko. Zmiksuj. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj porcję ciasta. Smaż na złoty kolor z obu stron na średniej mocy palnika. Podawaj na ciepło z żurawinową frużeliną.
Zobacz także: