Racuszki z frużeliną żurawinową
To doskonały dodatek nie tylko do mięs, lecz także do słodkich wypieków. Pozwól się zaskoczyć!
Składniki
na frużelinę
- 100 g świeżej żurawiny
- 30 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
na ciasto
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- cukier puder
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Żurawinę umyj, przełóż do garnka. Lekko zgnieć praską do ziemniaków. Zagotuj, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj do momentu odparowania części płynu. Żelatynę rozpuść w łyżce ciepłej wody. Zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, aż napęcznieje. Skrobię wymieszaj z zimną wodą. Powoli wlej do gotującej się masy owocowej i wymieszaj, by nie powstały grudki. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę, wymieszaj. Możesz przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce lub podać od razu na ciepło.
2. Jajko i cukier ubij na puszystą masę. Na przemian dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem oraz mleko. Zmiksuj. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj porcję ciasta. Smaż na złoty kolor z obu stron na średniej mocy palnika. Podawaj na ciepło z żurawinową frużeliną.
Zobacz także: