Ratatouille
Jarskie danie wywodzące się z Nicei: Ratatouille. Pyszne i proste w przygotowaniu!
Składniki
- bakłażan
- papryka
- cukinia
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 0,5 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- po łyżeczce oregano, bazylii i tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cukinie, bakłażan i paprykę pokrój w grubą kostkę. Włóż do miski, wlej olej i wsyp po łyżeczce oregano, bazylii oraz tymianku. Wymieszaj.
2. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozłóż warzywa i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C, przy włączonej funkcji grill. Piecz około 25 minut, aż zaczną delikatnie brązowieć. Co jakiś czas mieszaj.
3. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wsyp posiekaną cebulę. Smaż, mieszając, aż zmięknie. Następnie dodaj obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory, i wyciśnięty czosnek. Duś pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj upieczone warzywa, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i podawaj.
Zobacz także: