Reklama

Ratatouille

Jarskie danie wywodzące się z Nicei: Ratatouille. Pyszne i proste w przygotowaniu!

Składniki

  • bakłażan
  • papryka
  • cukinia
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • po łyżeczce oregano, bazylii i tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cukinie, bakłażan i paprykę pokrój w grubą kostkę. Włóż do miski, wlej olej i wsyp po łyżeczce oregano, bazylii oraz tymianku. Wymieszaj. 

2. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozłóż warzywa i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C, przy włączonej funkcji grill. Piecz około 25 minut, aż zaczną delikatnie brązowieć. Co jakiś czas mieszaj. 

3. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wsyp posiekaną cebulę. Smaż, mieszając, aż zmięknie. Następnie dodaj obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory, i wyciśnięty czosnek. Duś pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj upieczone warzywa, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i podawaj.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy