Reklama

Ratatouille, gulasz z warzyw

Latem chętnie sięgamy po lekkie dania z warzyw, które doskonale smakują, są zdrowe i łatwe w przygotowaniu. “Gulasz" warzywny sprawdzi się idealnie. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych - każdy poradzi sobie z tą potrawą. Efekt jest gwarantowany: pyszne warzywa w towarzystwie ziół dadzą aromatyczną i smaczną potrawę.

Gulasz warzywny to proste danie, które zadowoli zarówno wegetarian, jak i mięsożerców, dla których może być miłą odmianą. Doskonale smakuje z grzankami z bagietki.

Składniki

  • 2 cukinie,
  • 1 bakłażan,
  • 1 duża cebula
  • 5 dużych pomidorów
  • garść oliwek
  • pęczek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz

Jak przygotować gulasz warzywny?

Bakłażana i cukinie pokrój  w kostkę i smaż na rozgrzanej oliwie od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do pozostałych warzyw. Dodaj oliwki, tymianek (kilka łodyżek odłóż do dekoracji). Wmieszaj przecier pomidorowy i dolej szklankę wody. Gotuj aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.

 

Reklama

 

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: dania wegetariańskie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy