Ratatouille, gulasz z warzyw
Latem chętnie sięgamy po lekkie dania z warzyw, które doskonale smakują, są zdrowe i łatwe w przygotowaniu. “Gulasz" warzywny sprawdzi się idealnie. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych - każdy poradzi sobie z tą potrawą. Efekt jest gwarantowany: pyszne warzywa w towarzystwie ziół dadzą aromatyczną i smaczną potrawę.

Gulasz warzywny to proste danie, które zadowoli zarówno wegetarian, jak i mięsożerców, dla których może być miłą odmianą. Doskonale smakuje z grzankami z bagietki.
Składniki
- 2 cukinie,
- 1 bakłażan,
- 1 duża cebula
- 5 dużych pomidorów
- garść oliwek
- pęczek tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
Jak przygotować gulasz warzywny?
Bakłażana i cukinie pokrój w kostkę i smaż na rozgrzanej oliwie od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do pozostałych warzyw. Dodaj oliwki, tymianek (kilka łodyżek odłóż do dekoracji). Wmieszaj przecier pomidorowy i dolej szklankę wody. Gotuj aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.