Ratatuja, czyli duszone warzywa
Składniki
- 20 dag resztek wędlin: szynki, boczku,
- 2 cukinie,
- bakłażan,
- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- żółta i czerwona papryka,
- zioła prowansalskie,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki kminku,
- cukier
Przygotowanie:
Bakłażan pokrój w plasterki, ułóż na sicie, posól i odłóż (warzywo utraci goryczkę i puści sok). Cukinie pokrój w plasterki, cebule - w ósemki. Oczyszczone papryki pokrój na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Przysmaż cebulę oraz pokrojone w kostkę resztki kiełbasy, szynki, boczku. Dodaj cukinię i paprykę, smaż 7 minut. Dołóż opłukane z soli, osączone bakłażany i smaż jeszcze 4 min. Dodaj koncentrat oraz czosnek.
Przypraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi i kminkiem. Duś 15 minut pod przykryciem.
Zobacz także: