Reklama

Ravioli z ricottą, parmezanem i zielonym pesto

Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone. Chronią przed udarem, zawałem i chorobą wieńcową. Dodają energii, poprawiają koncentrację oraz niwelują skutki stresu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • oliwa
  • 300 g ricotty
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka orzechów nerkowca lub włoskich
  • pół pęczka bazylii
  • dwie łyżki tartego parmezanu
  • kilka łyżek oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz

1. Do mąki wbij jajko, dodaj żółtka, łyżkę oliwy, sól i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż na pół godziny.

2. Na oliwie podsmaż posiekane szalotki i czosnek.

3. Zmiksuj orzechy. Połowę razem z szalotkami i czosnkiem dodaj do ricotty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4. Zrób pesto: do reszty orzechów dodaj bazylię (kilka listków odłóż do dekoracji), parmezan i oliwę, a następnie zmiksuj.

5. Rozwałkuj ciasto i wykrawaczką do ravioli wytnij np. kółeczka. Nałóż farsz, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Zlep brzegi. Pierożki wrzuć na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, wyłów i ułóż na talerzu. Podawaj z pesto i listkami bazylii.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy