Ravioli z ricottą, parmezanem i zielonym pesto
Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone. Chronią przed udarem, zawałem i chorobą wieńcową. Dodają energii, poprawiają koncentrację oraz niwelują skutki stresu.

Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- oliwa
- 300 g ricotty
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka orzechów nerkowca lub włoskich
- pół pęczka bazylii
- dwie łyżki tartego parmezanu
- kilka łyżek oliwy
- szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz
1. Do mąki wbij jajko, dodaj żółtka, łyżkę oliwy, sól i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż na pół godziny.
2. Na oliwie podsmaż posiekane szalotki i czosnek.
3. Zmiksuj orzechy. Połowę razem z szalotkami i czosnkiem dodaj do ricotty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Zrób pesto: do reszty orzechów dodaj bazylię (kilka listków odłóż do dekoracji), parmezan i oliwę, a następnie zmiksuj.
5. Rozwałkuj ciasto i wykrawaczką do ravioli wytnij np. kółeczka. Nałóż farsz, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Zlep brzegi. Pierożki wrzuć na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, wyłów i ułóż na talerzu. Podawaj z pesto i listkami bazylii.