Reklama

Risotto z grzybami

​Koniec lata to nie tragedia! Są przecież grzyby, orzechy, owoce, warzywa...

Składniki

  • 40 dag okrągłego ryżu (np. arborio)
  • 20 dag borowików lub podgrzybków
  • 4 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 l bulionu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 dag startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, tymianek

1. Cebule obrać, posiekać, czosnek rozetrzeć, przesmażyć na oliwie w rondlu o grubym dnie. Wrzucić opłukany ryż i smażyć, mieszając, aż ziarenka staną się przezroczyste. Wlać bulion i gotować na małym ogniu ok. 15 min (ryż ma być twardawy). 

2. Grzyby oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić: ogonki w grube plastry, duże kapelusze na połowę, małe zostawić w całości. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić grzyby i smażyć, aż wyparuje cały sos, który się wydzieli. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. 

3. Gdy ryż będzie gotowy, dodać do niego podduszone grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Posiekać natkę pietruszki, dodać do potrawy. Posypać świeżo startym parmezanem i delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Udekorować listkami natki.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy