Rogaliki

Możesz posypać je makiem i sezamem lub po upieczeniu cukrem pudrem
Możesz posypać je makiem i sezamem lub po upieczeniu cukrem pudrem123RF/PICSEL

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g + 1 łyżka cukru pudru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • marmolada lub ulubiony dżem

1. Ziemniaki zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski, dodaj do niej przesianą mąkę, 150 g cukru pudru, cukier wanilinowy, jajko, proszek do pieczenia oraz olej. Zagnieć jednolite ciasto. 

2. Ciasto podziel na cztery części. Każdą z nich cienko rozwałkuj na grubość około 3 mm i wytnij koło. Koła podziel na osiem trójkątów. Na każdy nałóż łyżeczkę marmolady lub dżemu. 

3. Zwiń ku środkowi formując rogaliki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

4. Wierzchy rogalików posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 25 min w temp. 180°C. Gdy wystygną, oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas