Rolada biszkoptowa z lemon curd
Delikatna i puszysta. Poczęstuj nią sąsiadkę gości, a z pewnością poproszą o przepis.

Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru (165 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- 3/4 szklanki mąki pszennej (112 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki lemon curd
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubij na puch, dodając partiami cukier, a na końcu sok i skórkę cytrynową. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ze szczyptą soli. Delikatnie (najlepiej łyżką) wmieszaj do masy jajecznej. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem blaszki o wym. 36 x 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz 8-11 minut. Upieczony biszkopt przełóż na ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Zdejmij pergamin. Ciasto razem ze ściereczką zroluj i zostaw do wystudzenia.
2. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wmieszaj lemon curd (najlepiej szpatułką). Schłodź w lodówce. Wystudzony biszkopt rozwiń. Posmaruj cytrynowym kremem, zostawiając margines 1-2 cm od brzegów ciasta. Ponownie zroluj. Wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem roladę posyp cukrem pudrem (możesz też odłożyć nieco kremu i posmarować nim wierzch wypieku).
Zobacz także: