Rolada cielęca
Delikatna i aromatyczna.
Składniki
- 1,3 kg cielęciny
- sok z cytryny
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- seler
- szklanka bulionu
- majeranek
- tymianek
- posiekana natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- skórka otarta z cytryny
- pieprz
- sól
- 10 dag słoniny
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 40 dag mielonej cielęciny
- 1/2 szklanki mleka
- garść posiekanych migdałów
- kajzerka
- jajko
Cielęcinę rozbij i skrop sokiem z cytryny. Warzywa pokrój i obsmaż na maśle.
Mięso mielone wymieszaj z posiekaną cebulą, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, jajkiem, posiekanymi migdałami, ziołami i natką. Przypraw gałką muszkatołową, skórką cytrynową, solą i pieprzem.
Na płacie mięsa rozsmaruj farsz. Zwiń mięso w rulon i zwiąż nitką.
Dno brytfanny wyłóż plastrami słoniny i ułóż roladę. Wyłóż warzywa, wlej bulion i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz w temp. 180°C przez 70 minut.