Rolada orzechowa
Pyszne ciasto.
Składniki
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 40 g mielonych orzechów włoskich
- 25 g kakao
- 3 pomarańcze
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietany kremówki
- 100 g tłustego mielonego twarogu (ew. serka ricotta)
- 1 torebka zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
- cukier do posypania ściereczki
- 40 g czekoladowych wiórków do dekoracji
1. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody i ubić na sztywno, powoli dosypując 125 g cukru. Pianę z białek wymieszać z żółtkami. Mąkę przesiać razem z kakao i wymieszać ze zmielonymi orzechami. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką.
2. Ciasto rozsmarować na płaskiej blasze (32x39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8 minut. Gotowy biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Usunąć pergamin, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę. Odłożyć do wystudzenia.
3. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć z nich skórkę i usunąć białą warstwę. Z miąższu powycinać cienkie fileciki. Serek mascarpone wymieszać z twarogiem, skórką z pomarańczy i pozostałym cukrem. Ubić 200 g śmietany z zagęstnikiem. Bitą śmietanę dodać do masy serowej.
4. Wystudzony biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, pozostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu. Na kremie rozłożyć około 3/4 filecików z pomarańczy. Ciasto ponownie zrolować. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Roladę wyjąć z lodówki, udekorować rozetkami bitej śmietany, filecikami pomarańczy i wiórkami czekolady.