Żółtka oddziel od białek. Białka ubij, pod koniec dodając cukier. Potem wbijaj po jednym żółtku, wlej olej, wciąż miksując,ale na niskich obrotach. Mąkę połącz z kakao, proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Dodawaj partiami do ciasta. Produkty mieszaj do momentu połączenia się składników. Ciasto wylej na wyłożoną papierem formę (o wymiarach 39x35 cm). Wyrównaj.
Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut. Po upieczeniu biszkopt w formie odwróć, zdejmij papier. Przełóż na ściereczkę i pomału, dłuższą stroną, zwiń.
Przygotuj krem. Śmietankę ubij, dodając cukier i aromat waniliowy. Mieszaj, aż składniki się połączą. Mascarpone zmiksuj, dodaj bitą śmietanę i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Biszkopt rozwiń, posmaruj blat kremem, kładąc większą ilość na początku, zmniejszając ją pod koniec. Ciasto z kremem zroluj. Wierzch posmaruj gęstą polewą czekoladową. Wstaw do lodówki.
Zobacz także: