Rolada waniliowa
Znika ze stołu w mgnieniu oka.

Składniki
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 50 g startej gorzkiej czekolady
- łyżka oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
na masę
- 300 g słodkiej śmietanki
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 3-4 krople aromatu z wanilii
- polewa
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij, pod koniec dodając cukier. Potem wbijaj po jednym żółtku, wlej olej, wciąż miksując,ale na niskich obrotach. Mąkę połącz z kakao, proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Dodawaj partiami do ciasta. Produkty mieszaj do momentu połączenia się składników. Ciasto wylej na wyłożoną papierem formę (o wymiarach 39x35 cm). Wyrównaj. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut. Po upieczeniu biszkopt w formie odwróć, zdejmij papier. Przełóż na ściereczkę i pomału, dłuższą stroną, zwiń.Przygotuj krem. Śmietankę ubij, dodając cukier i aromat waniliowy. Mieszaj, aż składniki się połączą. Mascarpone zmiksuj, dodaj bitą śmietanę i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Biszkopt rozwiń, posmaruj blat kremem, kładąc większą ilość na początku, zmniejszając ją pod koniec. Ciasto z kremem zroluj. Wierzch posmaruj gęstą polewą czekoladową. Wstaw do lodówki.Zobacz także: