Rolada z kasztanami
Danie nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i pięknie prezentuje się na półmisku. Pamiętaj, aby przed podaniem usunąć sznurek.
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej
- 25 dag wędzonego boczku
- 20 dag kasztanów z puszki
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 kajzerki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz, kolorowy pieprz
2 godz. 20 min
6-8
Boczek pokroić w kostkę, zrumienić bez tłuszczu. Dodać posiekane kasztany, natkę, pokrojone drobno bułki. Doprawić pieprzem.
Mięso umyć, rozkroić, formując płat, lekko rozbić, doprawić, solą. Na płacie mięsa rozłożyć masę z kasztanami, ciasno zwinąć w roladę.
Roladę związać sznurkiem, zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać 1/2 l wody, piec 2 godz. w temp. 170°C, co jakiś czas obracając.
Na 20 min przed zakończeniem pieczenia posmarować roladę miodem, posypać kolorowym pieprzem.