Reklama

Rolada z kasztanami

Danie nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i pięknie prezentuje się na półmisku. Pamiętaj, aby przed podaniem usunąć sznurek.

Czas przyrządzenia: 140 min
Składniki dla: 6-8

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 20 dag kasztanów z puszki
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 kajzerki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz, kolorowy pieprz

Boczek pokroić w kostkę, zrumienić bez tłuszczu. Dodać posiekane kasztany, natkę, pokrojone drobno bułki. Doprawić pieprzem.

Mięso umyć, rozkroić, formując płat, lekko rozbić, doprawić, solą. Na płacie mięsa rozłożyć masę z kasztanami, ciasno zwinąć w roladę.

Roladę związać sznurkiem, zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać 1/2 l wody, piec 2 godz. w temp. 170°C, co jakiś czas obracając.

Na 20 min przed zakończeniem pieczenia posmarować roladę miodem, posypać kolorowym pieprzem.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy