Reklama

Reklama

Roladki ze szpinakiem

Szpinak i beszamel to połączenie wyjątkowe w smaku.

Składniki Składniki na ciasto

  • 50 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki Ponadto

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g + 3 łyżki masła
  • 15 g mąki pszennej
  • po 125 ml bulionu warzywnego i mleka
  • 75 g twarożku śmietankowego
  • 8 plastrów szynki
  • 50 g sera żółtego, np. gouda
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

1. Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe. Odstaw na 30 min a następnie usmaż 4 naleśniki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę, dodaj szpinak. Gotuj aż odparuje cały płyn. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem. 

2. Do rondelka włóż 15 g masła, roztop. Wsyp mąkę i energicznie mieszając trzepaczką smaż 2 min. Następnie, wciąż mieszając , powoli wlej mleko oraz bulion, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 6-8 min. Zdejmij z ognia, dodaj serek, wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. 

3. Na każdym naleśniku rozłóż po 2 plastry szynki i posmaruj szpinakiem. Zwiń w ruloniki. Każdy przekrój na 4 części. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Wlej sos beszamelowy i rozłóż roladki. Posyp startym serem. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz także:

Reklama

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy