Roladki ze szpinakiem
Szpinak i beszamel to połączenie wyjątkowe w smaku.

Składniki
Składniki na ciasto
- 50 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Ponadto
- 300 g mrożonego szpinaku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15 g + 3 łyżki masła
- 15 g mąki pszennej
- po 125 ml bulionu warzywnego i mleka
- 75 g twarożku śmietankowego
- 8 plastrów szynki
- 50 g sera żółtego, np. gouda
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
1. Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe. Odstaw na 30 min a następnie usmaż 4 naleśniki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę, dodaj szpinak. Gotuj aż odparuje cały płyn. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem. 2. Do rondelka włóż 15 g masła, roztop. Wsyp mąkę i energicznie mieszając trzepaczką smaż 2 min. Następnie, wciąż mieszając , powoli wlej mleko oraz bulion, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 6-8 min. Zdejmij z ognia, dodaj serek, wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. 3. Na każdym naleśniku rozłóż po 2 plastry szynki i posmaruj szpinakiem. Zwiń w ruloniki. Każdy przekrój na 4 części. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Wlej sos beszamelowy i rozłóż roladki. Posyp startym serem. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C.Zobacz także: