Rollsy z serkiem i łososiem
Klasyczna domówka to świetna okazja do zabawy z przyjaciółmi. Postaw na proste, cieszące oko potrawy. Błyskawicznie znikną z półmisków.
1. Wsyp do miski mąkę z solą i zalej gorącą, (ale nie wrzącą) wodą. Dodaj olej i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
2. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, a następnie przykryj je ściereczką. Odstaw na kwadrans, aby odpoczęło.
3. Podziel ciasto na dwie równe części. Z każdej uformuj kulkę. Rozpłaszcz je dłonią i rozwałkuj bardzo cienko.
4. Rozgrzej suchą patelnię i połóż na niej pierwszą tortillę. Smaż minutę z jednej strony, a potem przewróć, na 30 sekund, na drugą stronę. Tak samo usmaż drugą tortillę.
5. Na każdej tortilli rozsmaruj porcję twarożku. Połóż plastry wędzonego łososia, skrop je sokiem z cytryny i oprósz białym pieprzem. Zwiń w ciasny rulon i odłóż na 20 minut do lodówki. Po tym czasie pokrój tortille w plastry - powinno wyjść 10 sztuk. Podawaj udekorowane koperkiem z dipem na bazie jogurtu z ziołami.