Rolowane pyszności
Zawijaj je, doprawiaj i... smacznego!
Składniki na 8 porcji: 1 kg schabu bez kości, 40 dag pieczarek, 1 cebula, 2-3 łyżki tartej bułki, 4-5 łyżek startego żółtego sera, 2 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki masła, 10 dag wędzonego boczku w plasterkach, 2 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz, bulion.
Schab umyć, osuszyć. Rozciąć mięso tak, aby uzyskać duży płat. Rozbić lekko tłuczkiem. Można też pokroić na plastry (by zrobić małe roladki). Mięso natrzeć roztartym z solą czosnkiem, tymiankiem i pieprzem. Schłodzić godzinę lodówce.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, a potem kostkę lub zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle razem z grzybami. Wystudzić. Dodać tartą bułkę, ser i natkę. Przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem.
Mięso wyjąć. Rozłożyć na nim farsz pieczarkowy, na wierzch poukładać boczek pokrojony w paseczki. Zwinąć starannie w ciasną roladę, spiąć wykałaczkami. Podlać kilkoma łyżkami wody. Piec ok. 50 minut (180ºC), polewając bulionem.
Składniki na 2 porcje: 2 średnie bakłażany, 2 pomidory, 40 dag mielonego drobiowego mięsa, 1 duża cebula, 1 jajko, 1-2 ząbki czosnku, 15 dag sera żółtego, suszony tymianek, suszone oregano, 4-5 łyżek oleju, sól, pieprz.
Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na dość cienkie plastry, lekko posolić i odstawić na kwadrans, aby puścił wodę. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym.
Cebulę posiekać, dodać wraz z jajkiem i przeciśniętym czosnkiem do mięsa, doprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
Farsz rozłożyć na plastrach bakłażana, zwijać roladki i układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Obłożyć plastrami pomidorów i żółtego sera, posypać ziołami. Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku ok. 30 minut.
Składniki na 4 porcje: 8 jajek, 1-2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki śmietany, 30 dag twarogu, 40 dag mrożonego szpinaku w liściach, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, 1 duża cebula, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa.
Jajka roztrzepać, dodać śmietanę oraz mąkę, doprawić solą i pieprzem.
Masło lekko rozgrzać, wylać połowę masy jajecznej i usmażyć dwa omlety.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać rozmrożony szpinak, podgrzać, doprawić solą, pieprzem i świeżo gałką muszkatołową. Do twarożku dodać czosnek.
Omlety posmarować twarożkiem i szpinakiem, zwijać. Następnie każdy pokroić w plasterki i podawać.
Składniki na 4 porcje: 4 cienkie kotlety z indyka, 2 jabłka, 1 cebula, 1 pęczek szczypiorku, 5 dag orzechów włoskich, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 3 łyżki oleju, 1 łyżka masła, 2 łyżki borówek do mięs (produkt gotowy), 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, sól, pieprz.
Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, orzechy posiekać, cebulę pociąć w kosteczkę, szczypior posiekać. Składniki połączyć.
Gotowy farsz położyć na przygotowanym mięsie i zwijać rolady, spinając wykałaczkami lub owijając białą bawełnianą nitką.
Rozgrzać olej, gdy będzie ciepły, dodać masło. Na tłuszczu usmażyć mięso ze wszystkich stron. Pod koniec podlać śmietanką i dodać borówki, oprószyć słodką papryką i ewentualnie doprawić do smaku. Dusić pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut.
Składniki na 4 porcje: 12 cienkich plasterków pastrami, 2-3 garście rukoli, 12 suszonych pomidorów w oliwie, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki tartego parmezanu, 5 dag orzeszków piniowych lub włoskich, 1 łyżka ziarenek kolendry, 2 łyżki oliwy.
Pomidory zmiksować z olejem i rozgniecionym czosnkiem. Do gładkiej masy dodać parmezan, uprażone orzeszki i utłuczoną kolendrę.
Ponownie zmiksować na gładką masę. Masą posmarować każdy plaster mięsa. Na farszu układać po 3-4 listki rukoli (powinny wystawiać po obu końcach mięsa), zwinąć roladki. Schłodzić.