Rosół tak polski, jak i chiński
Klasyczny, polski rosół doprawiony sosem sojowym. Zupę można podać na dwa sposoby: z makaronem jajecznym, pietruszką i marchewką oraz "po chińsku" z kolendrą, makaronem ryżowym, papryczką chili i cytryną.
Składniki
- ½ kg szpondra wołowego
- 2 nóżki kurczaka
- 2 skrzydełka kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ selera
- 1 por (tylko biała część)
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 kapelusze suszonych podgrzybków
- 5 łyżek sosu sojowego
- pęczek lubczyku
- pomidor
do podania
- makaron jajeczny
- natka pietruszki
- makaron ryżowy
- papryczka chili
- kolendra
- cytryna
Przygotowanie:
Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Przykryć i zagotować na dużym ogniu. Zebrać szumowiny, dolać trochę zimnej wody, wrzucić obrane warzywa i opaloną cebulę. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim, wrzucić czosnek i suszone grzyby. Gotować dalej na małym gazie - pod przykryciem przez 2 godziny.
Po tym czasie wlać sos sojowy, dorzucić lubczyk i pomidor. Przykryć i gotować jeszcze przez ½ godziny.
Podawać z makaronem, marchewką i natką pietruszki. W wersji "azjatyckiej“ serwować z makaronem orientalnym, drobno posiekaną chili, kolendrą i cząstką cytryny.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Zobacz także: