Reklama

Róże karnawałowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1/2 kg mąka
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki gęsta śmietana
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytus
  • cukier puder
  • 10 żółtka
  • 1 kg tłuszcz do smażenia
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • z jednego jaja białko
  • konfitura wiśniowa

Do mąki dodać żółtka, śmietanę, sól, proszek do pieczenia, spirytus. Nożem wymieszać składniki. Zagnieść ciasto. Pobić je wałkiem, kilkakrotnie składając na pół. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1/2 godz. Rozwałkować na bardzo cienkie placki (dobrze wyrobione ciasto nie przykleja się do stolnicy). Z ciasta wykrawać po 3 krążki różnej wielkości. Każdy naciąć na brzegu w kilku miejscach. Zlepiać je po trzy (najmniejszy na wierzchu), dociskając w miejscu sklejenia. Środki krążków posmarować białkiem. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący wrzucać porcjami róże. Smażyć je z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową na bibułę. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy