Reklama

Rożek makaronikowy z kremem czekoladowym

I lodami z czarnej porzeczki.


Składniki na rożki makaronikowe

  • 250 g białego maku
  • 500 g cukru kryształu
  • 80 g białek kurzych
  • 40 g mąki pszennej typ 550

Składniki na krem czekoladowo-maślany

  • 120 g jajek kurzych
  • 180 g cukru kryształu
  • 50 g kakao
  • 450 g masła
  • 80 ml spirytusu 96%
  • dodatkowo
  • lody z czarnej porzeczki
  • okrągły korpus z gorzkiej czekolady
  • liofilizowane owoce

Składniki dodatkowo

  • lody z czarnej porzeczki
  • okrągły korpus z gorzkiej czekolady
  • liofilizowane owoce

Rożki makaronikowe

Mak wymieszać z cukrem i zmielić dwa razy, następnie dodać białka. Dokładnie wymieszać, dodać mąkę i połączyć składniki. Nanieść masę za pomocą worka cukierniczego z okrągłym zdobnikiem na blachę, formując małe rożki. Piec w 200°C na złoty kolor.

Krem czekoladowo-maślany

Jajka podgrzać na parze wraz z cukrem do 65°C, następnie ubić i schłodzić. Połączyć z kakao i miękkim masłem, a później powoli dodawać spirytus.

Sposób podania

Reklama

Na rożki makaronikowe nanieść krem czekoladowy i schłodzić. Podawać z lodami z czarnej porzeczki umieszczonymi w okrągłym korpusie z gorzkiej czekolady oraz liofilizowanymi owocami.

Paweł Mieszała

Przepis pochodzi z książki "Wykwintne desery polskie"


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy