Rożek makaronikowy z kremem czekoladowym
I lodami z czarnej porzeczki.
Rożki makaronikowe
Mak wymieszać z cukrem i zmielić dwa razy, następnie dodać białka. Dokładnie wymieszać, dodać mąkę i połączyć składniki. Nanieść masę za pomocą worka cukierniczego z okrągłym zdobnikiem na blachę, formując małe rożki. Piec w 200°C na złoty kolor.
Krem czekoladowo-maślany
Jajka podgrzać na parze wraz z cukrem do 65°C, następnie ubić i schłodzić. Połączyć z kakao i miękkim masłem, a później powoli dodawać spirytus.
Sposób podania
Na rożki makaronikowe nanieść krem czekoladowy i schłodzić. Podawać z lodami z czarnej porzeczki umieszczonymi w okrągłym korpusie z gorzkiej czekolady oraz liofilizowanymi owocami.
Paweł Mieszała
Przepis pochodzi z książki "Wykwintne desery polskie"