Rozgrzewający krem dyniowy
Jesień w kuchni kojarzy się z aromatycznymi zapachami i rozgrzewającymi smakami. Krem z dyni jest jednym z nieodłącznych przepisów na chłodne, jesienne dni.
Sposób przygotowania:
1. Grube plastry dyni ze skórą ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop olejem, oprósz solą i pieprzem. Piecz w temp. 180° C przez 35 minut. Po tym czasie wyjmij je i ostudź. Łyżką oddziel miąższ od skórki.
2. W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Całość podsmaż. Wrzuć listki tymianku i upieczoną dynię. Wlej wywar z warzyw i gotuj około 15 minut. Po tym czasie całość zmiksuj i przypraw do smaku.
3. Zupa będzie efektownie wyglądała, gdy podasz ją w wydrążonej dyni. Posyp ją groszkiem ptysiowym.
Zobacz także: