Reklama

Rozgrzewający krem dyniowy

Jesień w kuchni kojarzy się z aromatycznymi zapachami i rozgrzewającymi smakami. Krem z dyni jest jednym z nieodłącznych przepisów na chłodne, jesienne dni.

Składniki

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 1 l wywaru z warzyw
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól i biały pieprz
  • gałązka świeżego tymianku (same listki)
  • groszek ptysiowy do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Grube plastry dyni ze skórą ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop olejem, oprósz solą i pieprzem. Piecz w temp. 180° C przez 35 minut. Po tym czasie wyjmij je i ostudź. Łyżką oddziel miąższ od skórki. 

2. W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Całość podsmaż. Wrzuć listki tymianku i upieczoną dynię. Wlej wywar z warzyw i gotuj około 15 minut. Po tym czasie całość zmiksuj i przypraw do smaku. 

3. Zupa będzie efektownie wyglądała, gdy podasz ją w wydrążonej dyni. Posyp ją groszkiem ptysiowym.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy