Rurki z kremem
Słodkości z aksamitnie kremowym wypełnieniem to coś, czemu żaden z domowników się nie oprze!
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier wanilinowy, szczyptę soli, masło i śmietanę. Posiekaj i zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na godzinę. Rozwałkuj cienko. Pokrój w paski o dł. 20 cm i szer. 1,5-2 cm. Nawiń na natłuszczone metalowe rurki tak, aby paski ciasta nachodziły na siebie. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15-20 minut w 200°C. Jeszcze ciepłe ostrożnie zdejmij z rurek. Wystudź.
2. W rondelku z grubym dnem zagotuj mleko z masłem i ziarenkami wanilii. Żółtka i jajka ubij z cukrem pudrem. Wsyp obie mąki. Zmiksuj. Powoli, mieszając, wlewaj gorące mleko. Masę przelej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż się zagotuje i zgęstnieje. Zdejmij i przykryj folią. Wystudzony krem zmiksuj. Przełóż do szprycy. Napełnij nim rurki. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Zobacz także: