Reklama

Rurki z kremem

Słodkości z aksamitnie kremowym wypełnieniem to coś, czemu żaden z domowników się nie oprze!

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 250 g masła, sól
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

Składniki na krem

  • 900 ml mleka
  • 50 g masła
  • ziarenka z 2 lasek wanilii lub 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 jajka + 4 żółtka
  • 250 g cukru pudru
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier wanilinowy, szczyptę soli, masło i śmietanę. Posiekaj i zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na godzinę. Rozwałkuj cienko. Pokrój w paski o dł. 20 cm i szer. 1,5-2 cm. Nawiń na natłuszczone metalowe rurki tak, aby paski ciasta nachodziły na siebie. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15-20 minut w 200°C. Jeszcze ciepłe ostrożnie zdejmij z rurek. Wystudź. 

2. W rondelku z grubym dnem zagotuj mleko z masłem i ziarenkami wanilii. Żółtka i jajka ubij z cukrem pudrem. Wsyp obie mąki. Zmiksuj. Powoli, mieszając, wlewaj gorące mleko. Masę przelej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż się zagotuje i zgęstnieje. Zdejmij i przykryj folią. Wystudzony krem zmiksuj. Przełóż do szprycy. Napełnij nim rurki. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy