Rybne zapiekanki
Zdrowe\y i sycący to obiad dla całej rodziny lub pomysł na wystawną kolacje.
Składniki na 4 porcje: 4 dzwonka świeżego łososia, por, 1 cytryna, sól i pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki mąki, 4 łyżki masła, 1/2 l mleka, koperek, szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie: Dzwonka łososia myjemy, osączamy. Rybę układamy w natłuszczonym łyżką oliwy naczyniu żaroodpornym. Pora obranego i pokrojonego w kilkucentymetrowe kawałki układamy między rybą. Całość prószymy solą i pieprzem oraz koperkiem, skrapiamy resztą oliwy i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC, zapiekamy około 15 minut, tak aby ryba była przyrumieniona. Wyjmujemy.
Z masła i mąki prażymy jasną zasmażkę. Mieszając, dolewamy tyle zimnego mleka, aby sos miał konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dwiema łyżkami soku wyciśniętego z drugiej połówki cytryny. Chwilę gotujemy. Beszamelem polewamy rybę w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez ok 5 minut.
Składniki na 4 porcje: pół opakowania makaronu np. rurek, 1 mały brokuł, 4 kostki z mintaja lub morszczuka, cebula, sól, pieprz, 1 szklanki słodkiej śmietany 30 proc., 4 jaja, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 10 dag. tartego żółtego sera, pół kostki masła
Przygotowanie: Makaron ugotować, brokuły rozdzielić na różyczki i sparzyć, cebule pokroić w piórka, rybę rozmrozić. Formę żaroodporną do zapiekania wysmarować masłem. Układać w niej warstwami makaron, brokuły z cebulką i rybę. Śmietanę dokładnie wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką, zalać warzywa, posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 1 h.