Ryż smażony z warzywami
Składniki
na 4 porcje
- 20 dag brązowego ryżu
- 1 cytryna
- 2 marchewki
- 2 dymki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- 30 dag fasolki zielonej
- 2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych
- sól, pieprz, chili, suszony imbir
1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając do wody skórkę startą z cytryny.
2. Marchewki obrać, pokroić w ukośne plasterki. Fasolkę oczyścić (ew. lekko rozmrozić, jeśli z mrożonki).
3. Dymki i czosnek posiekać, wrzucić na olej z chili i imbirem. Przesmażyć chwilę, dodać czosnek, marchewkę i fasolkę, smażyć 3 minuty. Na koniec ryż i orzeszki, przesmażyć razem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zobacz również: