Ryż z warzywami i mięsem na szybko
Ryż z mięsem to pomysł na szybki obiad. Wystarczy kilka składników i danie gotowe. Jeśli nie masz mięsa w domu lub też za nim nie przepadasz możesz przygotować ryż z warzywami nie dodając mięsa.

Składniki
- 15 dag ryżu,
- 1 główka kapusty pekińskiej,
- 3-4 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 30 dg mieszanego mielonego mięsa,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki orzeszków,
- 125 ml sosu chili do kurczaka
Ryż z warzywami i mięsem na szybko - wykonanie:
W garnku zagotować osoloną wodę (w proporcji 2:1 do ryżu), ryż przepłukać pod bieżącą wodą i wsypać do garnka.
Kapustę opłukać i pokroić na kawałki. Marchewki obrać, umyć i pokroić w zapałkę.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Mielone mięso doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Stopniowo wrzucać mięso i obsmażyć z obu stron. Dodać czosnek i cebulę i zeszklić.
Usmażone mięso wyjąć, przełożyć na talerz. Ryż odcedzić i wsypać na tłuszcz, który pozostał ze smażenia mięsa, dodać olej. Smażyć kilka minut, dodać kapustę, marchew i orzeszki (które można wcześniej podprażyć na gorącej patelni)
Smażyć razem około 5 minut, dodać mięso i polać sosem chili
Zobacz także:
Nie kupuj ryżu w torebkach! Sprawdź dlaczego!
Z ryżu można przygotować także przepyszny deser