Reklama

Reklama

Ryż z warzywami i mięsem na szybko

Ryż z mięsem to pomysł na szybki obiad. Wystarczy kilka składników i danie gotowe. Jeśli nie masz mięsa w domu lub też za nim nie przepadasz możesz przygotować ryż z warzywami nie dodając mięsa.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 15 dag ryżu,
  • 1 główka kapusty pekińskiej,
  • 3-4 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 30 dg mieszanego mielonego mięsa,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki orzeszków,
  • 125 ml sosu chili do kurczaka

Ryż z warzywami i mięsem na szybko - wykonanie:

Reklama

W garnku zagotować osoloną wodę (w proporcji 2:1 do ryżu), ryż przepłukać pod bieżącą wodą i wsypać do garnka.

Kapustę opłukać i pokroić na kawałki. Marchewki obrać, umyć i pokroić w zapałkę.

Cebulę i czosnek drobno posiekać.

Mielone mięso doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Stopniowo wrzucać mięso i obsmażyć z obu stron. Dodać czosnek i cebulę i zeszklić.

Usmażone mięso wyjąć, przełożyć na talerz. Ryż odcedzić i wsypać na tłuszcz, który pozostał ze smażenia mięsa, dodać olej. Smażyć kilka minut, dodać kapustę, marchew i orzeszki (które można wcześniej podprażyć na gorącej patelni)

Smażyć razem około 5 minut, dodać mięso i polać sosem chili

Zobacz także:

Nie kupuj ryżu w torebkach! Sprawdź dlaczego!

Z ryżu można przygotować także przepyszny deser

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje