Reklama

Ryż ze szpinakiem i sumakiem

Sumak powszechnie się stosuje w bliskowschodniej kuchni. Przyprawa ta ma piękną, ciemnoczerwoną barwę i cierpkawy, cytrynowy smak. Posypuje się nim gotowe dania, zwłaszcza warzywa i sałatki albo dodaje do dressingów.


Składniki

  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, roztarte
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki ziela angielskiego
  • szczypta chili w płatkach
  • 450 g szpinaku, drobno poszatkowanego
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 325 ml gorącej wody
  • 1–2 łyżeczki sumaku, do smaku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie. Wrzuć cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż nabierze złocistej barwy. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze minutę. Wrzuć szpinak i smaż 10 minut, aż zmięknie, a płyn odparuje. 

2. Wsyp ryż i wlej gorącą wodę. Doprowadź do wrzenia. Dopraw sumakiem, solą i pieprzem. 

3. Przykryj i gotuj na małym ogniu 18-20 minut, aż ryż zmięknie, lecz pozostanie jędrny. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 5 minut. Posyp z wierzchu dodatkowym sumakiem i podawaj na gorąco.

Ten przepis pochodzi z książki: Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata.

Reklama
Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy