Reklama

Reklama

Sakiewki z kurkami

Pomysł na uroczą, pyszną przekąskę!

Składniki

  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka lekko gazowanej wody
  • 400 g mrożonych kurek
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • sól
  • 200 g kremowego
  • twarożku z ziołami
  • źdźbła szczypiorku do zawiązania sakiewek

Sposób przygotowania:

1. Kurki przełóż na sitko. Zostaw tak, aż rozmrożą się i ociekną. Jajka zmiksuj z mąką, wodą, mlekiem i szczyptą soli. Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut. Cebulę obierz i posiekaj. Rozmrożone kurki osusz papierowym ręcznikiem i potnij w małe kawałki. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Wlewaj porcje ciasta i smaż cienkie naleśniki. Trzymaj je w cieple. Na tej samej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż kurki i smaż 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmij z patelni. Wymieszaj z serkiem. 

Reklama

3. Źdźbła szczypiorku włóż na chwilę do wrzątku. Zanurz w zimnej wodzie. Wyjmij i osusz. Na środku każdego naleśnika ułóż porcję farszu. Unieś brzegi i zwiąż je szczypiorkiem (ponad farszem), formując sakiewki.

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy