Sposób przygotowania:
1. Kurki przełóż na sitko. Zostaw tak, aż rozmrożą się i ociekną. Jajka zmiksuj z mąką, wodą, mlekiem i szczyptą soli. Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut. Cebulę obierz i posiekaj. Rozmrożone kurki osusz papierowym ręcznikiem i potnij w małe kawałki.
2. Na patelni rozgrzej olej. Wlewaj porcje ciasta i smaż cienkie naleśniki. Trzymaj je w cieple. Na tej samej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż kurki i smaż 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmij z patelni. Wymieszaj z serkiem.
3. Źdźbła szczypiorku włóż na chwilę do wrzątku. Zanurz w zimnej wodzie. Wyjmij i osusz. Na środku każdego naleśnika ułóż porcję farszu. Unieś brzegi i zwiąż je szczypiorkiem (ponad farszem), formując sakiewki.
Zobacz także: