Sałatka jarzynowa z szynką
Sałatka jarzynowa to prawdziwy klasyk na polskich stołach. Jeśli nie chcesz, by zabrakło jej na twoim stole w Święta, polecamy przepis na ten smakołyk z dodatkiem szynki.

Składniki
- 8 średnich marchewek
- 4 ziemniaki
- 4-5 jajek
- mały seler
- 2 małe pietruszki
- 4-5 ogórków kiszonych
- kwaśne jabłko
- pół małej cebuli
- 120 g szynki konserwowej
- puszka groszku konserwowego lub szklanka mrożonego ugotowanego na parze
- 6-8 łyżek majonezu
- łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Marchew, pietruszkę, selery i ziemniaki dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Uwaga, warzywa nie mogą być rozgotowane, mają być sprężyste. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
2. Wystudzone warzywa obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jajka, ogórki, cebulę oraz obrane jabłko. Groszek odsączmy z zalewy i wrzucamy do sałatki. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę, majonez i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy. Sałatkę możemy serwować w salaterce lub kształtować foremką i podawać na osobnych talerzykach.
Zobacz także: