Sałatka szopska
Składniki
- 20 dag pomidory
- natka pietruszki
- 2 strączki ostra papryczka
- 40 dag czerwona papryka
- czerwony ocet winny
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki oliwa z oliwek
10 min
5-6 osób
Paprykę opłucz, osusz, włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Opieczoną wyjmij, przestudź, zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne. Miąższ papryki pokrój w talarki około 0,5cm szerokości. Cebulę pokrój w talarki, a sparzone i obrane ze skórki pomidory na 8 cząstek. Wymieszaj przygotowane składniki.
Drobne papryczki rozetnij, oczyść z nasionek. Strączki posiekaj, dodaj do sałatki. Całość polej oliwą i skrop octem. Posól, posyp natką. Podawaj jako dodatek do tłustych dań mięsnych lub jako przekąskę z dodatkiem białego pieczywa.