Sałatka szopska

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki

  • 20 dag pomidory
  • natka pietruszki
  • 2 strączki ostra papryczka
  • 40 dag czerwona papryka
  • czerwony ocet winny
  • 1 sztuka cebula
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
10 min
5-6 osób

Paprykę opłucz, osusz, włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Opieczoną wyjmij, przestudź, zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne. Miąższ papryki pokrój w talarki około 0,5cm szerokości. Cebulę pokrój w talarki, a sparzone i obrane ze skórki pomidory na 8 cząstek. Wymieszaj przygotowane składniki.

Drobne papryczki rozetnij, oczyść z nasionek. Strączki posiekaj, dodaj do sałatki. Całość polej oliwą i skrop octem. Posól, posyp natką. Podawaj jako dodatek do tłustych dań mięsnych lub jako przekąskę z dodatkiem białego pieczywa.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas