Sałatka w muszelkach
Składniki
- 1 łyżka siekane oregano
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- pół szklanki siekane oliwki
- 16 sztuk muszelki makaronowe
- połówka dużej cukinia
- cebula
- kilka listków oregano do dekoracji
- 5 dag ser feta
- 1 ząbek czosnek
3-4 osób
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy, schłodzić w zimnej wodzie i przelać 2 łyżkami oliwy. Ser rozkruszyć, cebule i czosnek posiekać, cukinię pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać cukinię i smażyć 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem i schłodzić. Do przesmażonej cukinii dodać oliwki, fetę i oregano.
Wymieszać, nakładać do muszelek. Posypać listkami oregano.