Sałatka z awokado i grzybami
Grzyby, warzywa, owoce aż się proszą, by łączyć je w wykwintne kompozycje. Korzystaj!
Składniki
- 20 dag pieczarek
- 20 dag boczniaków
- 2 awokado
- mix sałat
- 1 gruszka
- 1 mała cebula
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju
- 1 pęczek natki, rzeżuchy lub innej zieleniny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić, delikatnie umyć, osuszyć. Boczniaki opłukać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem. Ułożyć grzyby w niedużych odstępach, skropić olejem, posypać solą i pieprzem, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
2. Sałatę opłukać, osuszyć. Gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w dużą kostkę. Awokado przekroić, usunąć pestki, obrać, jedno pokroić w grubszą kostkę, drugie w paski. Cebulę obrać, drobno posiekać.
3. Do miksera wrzucić kostki awokado, 2 łyżki gruszek, ocet, musztardę, miód i oliwę z oliwek, zmiksować. Dodać cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Grzyby wyjąć z piekarnika, rozłożyć w miskach. Wymieszać z sałatą, gruszką i awokado. Skropić sosem, posypać posiekaną zieleniną.
Zobacz także: