Sałatka z bratkami
Kwiaty na kolację? Czemu nie! Polecamy prosty przepis na lekką sałatkę z jadalnymi bratkami.
Składniki
- ćwierć główki sałaty lodowej
- 100 g roszponki
- 6 rzodkiewek
- kiełki rzodkiewki, brokułu lub buraka
- garść jadalnych kwiatów, np. bratków lub nasturcji
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- ocet malinowy lub jabłkowy
- łyżka miodu
- chili
Sposób przygotowania:
1. Sałaty oraz kiełki myjemy i osuszamy. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
2. W salaterce układamy pokrojoną w paski lub porwaną sałatę lodową wymieszaną z roszponką i układamy na niej rzodkiewki oraz kiełki.
3. W szklance mieszamy oliwę z miodem, octem oraz szczyptą chili. Przygotowanym sosem polewamy sałatę i na wierzchu układamy kwiaty.
Zobacz także: