Sałatka z burakami, granatem i serem feta
Podajmy z tostami z masłem i ziołami.
1. Buraki gotujemy w osolonej wodzie, w skórkach, aż będą miękkie. Studzimy, obieramy, a następnie kroimy w niedużą kostkę.
2. Granat przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki, oddzielając je od błonek. Odlewamy nadmiar soku.
3. Wyciskamy sok z limonki. Szpinak i oregano myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Z gałązek oregano odrywamy listki. Ser feta kroimy w kostkę podobną wielkością do tej z buraków.
4. Jogurt roztrzepujemy widelcem, dodajemy sok wyciśnięty z limonki, listki rozmarynu, doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem oraz solą morską, dokładnie mieszamy.
5. Do miski przekładamy pokrojone buraki i ser feta, posypujemy pestkami z granatu. Dekorujemy listkami świeżego szpinaku. Polewamy 3/4 sosu i podajemy. Pozostały sos stawiamy na stole, w sosjerce lub miseczce, gdyby ktoś chciał go jeszcze dodać do sałatki.