Reklama

Sałatka z burakami, granatem i serem feta

Podajmy z tostami z masłem i ziołami.


Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 kg buraków
  • granat
  • 75 ml jogurtu
  • limonka
  • 200 g sera feta
  • 2-3 gałązki świeżego oregano
  • 50 g świeżego szpinaku
  • sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

1. Buraki gotujemy w osolonej wodzie, w skórkach, aż będą miękkie. Studzimy, obieramy, a następnie kroimy w niedużą kostkę.

2. Granat przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki, oddzielając je od błonek. Odlewamy nadmiar soku.

3. Wyciskamy sok z limonki. Szpinak i oregano myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Z gałązek oregano odrywamy listki. Ser feta kroimy w kostkę podobną wielkością do tej z buraków.

4. Jogurt roztrzepujemy widelcem, dodajemy sok wyciśnięty z limonki, listki rozmarynu, doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem oraz solą morską, dokładnie mieszamy.

Reklama

5. Do miski przekładamy pokrojone buraki i ser feta, posypujemy pestkami z granatu. Dekorujemy listkami świeżego szpinaku. Polewamy 3/4 sosu i podajemy. Pozostały sos stawiamy na stole, w sosjerce lub miseczce, gdyby ktoś chciał go jeszcze dodać do sałatki.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy