1. Kuskus przesypujemy do miski i zalewamy 250 ml wrzącej osolonej wody. Odstawiamy na pięć minut, a następnie mieszamy.
2. Obrane cebule siekamy w drobną kostkę. Suszone wiśnie kroimy na mniejsze kawałki. Ciecierzycę osączamy z zalewy. Umyty seler drobno kroimy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
3. Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do miski i osączamy z nadmiaru soku.
4. Płynny miód łączymy z sokiem wyciśniętym z limonki i oliwą. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
5. Kuskus, ciecierzycę, cebulę, wiśnie, seler, mango i natkę pietruszki przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy sos, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na 60 minut, aby składniki sałatki przegryzły się ze sobą.