Sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy
Przepisy Guya Fieri to nie lada gratka dla prawdziwych koneserów smacznego i konkretnego jedzenia. Poniżej prezentujemy przepis, który powinien dać przedsmak tego, co można oglądać na antenie Polsat Food Network codziennie o 12:00 i 23:00 w programie ,,Kulinarne podróże z Guyem Fierim”. Nowa seria w emisji już od 2 lutego.


Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 11 minut
Porcja dla: 6 osób
Składniki:
4 kolby kukurydzy z usuniętymi liśćmi
2 łyżeczki oliwy z oliwek
150 g czerwonych papryczek pokrojonych w kostkę
120 g czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
60 ml cydru jabłkowego
1 puszka (425 g) czarnej fasoli, opłukanej i odsączonej
5 g zmielonego czosnku
50 g groszku cukrowego, pociętego w paseczki
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej blachę do pieczenia na niewielkim ogniu. Smaż na niej kolby kukurydzy, aż będą lekko przypieczone, co zajmie około 2 minut. Kolby należy ciągle obracać. Następnie zdejmij je z ognia, przenieś na deskę do krojenia i za pomocą ząbkowanego noża zdejmij ziarna i odłóż je na bok.
2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę, a następnie dodaj czerwone papryczki i czerwoną cebulę. Smaż przez 3 minuty, następnie dodaj cydr, fasolę i kukurydzę i smaż przez następne 2 minuty.
3. Wymieszaj zawartość patelni z czosnkiem i smaż jeszcze przez minutę. Zdejmij z ognia i przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Można podawać na ciepło lub na zimno.