Sałatka z dynią, kurczakiem i szpinakiem
Gęsty i aromatyczny krem w pięknym, pomarańczowym kolorze to nie jest jedyny sposób podania dyni. Właśnie zaczyna się na nią sezon. Smakuje wspaniale zarówno na słodko, jak i na słono. Lekka, pożywna sałatka to świetny pomysł na zdrowy lunch lub kolację.
Składniki
- 20 dag filetu z kurczaka
- po garści szpinaku i orzechów
- 30 dag dyni
- olej
na sos
- pokrojona w kostkę szalotka
- 3 łyżeczki octu jabłkowego
- 100 ml oliwy
- po łyżeczce musztardy, syropu klonowego i soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Składniki na sos wymieszaj. Pokrojoną dynię skrop olejem, posyp solą i pieprzem.
2. Przełóż na blachę i piecz do zrumienienia. Na talerze wyłóż szpinak, kawałki usmażonego kurczaka i uprażone orzechy. Dołóż upieczoną dynię i polej sosem.
Zobacz także: