Reklama

Sałatka z dynią, kurczakiem i szpinakiem

Gęsty i aromatyczny krem w pięknym, pomarańczowym kolorze to nie jest jedyny sposób podania dyni. Właśnie zaczyna się na nią sezon. Smakuje wspaniale zarówno na słodko, jak i na słono. Lekka, pożywna sałatka to świetny pomysł na zdrowy lunch lub kolację.

Składniki

  • 20 dag filetu z kurczaka
  • po garści szpinaku i orzechów
  • 30 dag dyni
  • olej

Składniki na sos

  • pokrojona w kostkę szalotka
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego
  • 100 ml oliwy
  • po łyżeczce musztardy, syropu klonowego i soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Składniki na sos wymieszaj. Pokrojoną dynię skrop olejem, posyp solą i pieprzem. 

2. Przełóż na blachę i piecz do zrumienienia. Na talerze wyłóż szpinak, kawałki usmażonego kurczaka i uprażone orzechy. Dołóż upieczoną dynię i polej sosem.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy