Reklama

Sałatka z grillowaną ośmiornicą

Czas przyrządzenia: ok. 60 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 kg mrożonych macek ośmiornicy
  • 1 mała cebula
  • 4 liście laurowe
  • 1 pomarańcza
  • 2 garści ulubionej sałaty
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łyżki musztardy
  • sok z połówki pomarańczy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól


Przygotowanie:

1. Ośmiornicę rozmroź, włóż do garnka, zalej wodą. Dorzuć cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz liście laurowe. Wsyp dużą szczyptę soli. Gotuj około 1,5 godziny, aż ośmiornica będzie miękka. Wyjmij i pokrój na nieduże kawałki. Skrop oliwą, oprósz solą odstaw na bok.

2. Sałatę porwij na kawałki, a pomidorki przekrój na pół. Pomarańczę wyszoruj i pokrój na cząstki razem ze skórą. 

3. Ośmiornicę zgrilluj na patelni po około 3-4 minuty z każdej strony. 

4. Wymieszaj oliwę z sokiem z pomarańczy, syropem klonowym i musztardą. 

5. Na dużym talerzu rozłóż liście sałaty. Wyłóż kawałki ośmiornicy, cząstki pomarańczy i pomidorki. Polej wszystko sosem i oprósz szczyptą soli. 

Zobacz również:

Reklama


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | sałatka | grill
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy