Sałatka z grillowaną ośmiornicą

Składniki
- 1 kg mrożonych macek ośmiornicy
- 1 mała cebula
- 4 liście laurowe
- 1 pomarańcza
- 2 garści ulubionej sałaty
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżki musztardy
- sok z połówki pomarańczy
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/3 szklanki oliwy
- sól
4
Przygotowanie:
1. Ośmiornicę rozmroź, włóż do garnka, zalej wodą. Dorzuć cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz liście laurowe. Wsyp dużą szczyptę soli. Gotuj około 1,5 godziny, aż ośmiornica będzie miękka. Wyjmij i pokrój na nieduże kawałki. Skrop oliwą, oprósz solą odstaw na bok.
2. Sałatę porwij na kawałki, a pomidorki przekrój na pół. Pomarańczę wyszoruj i pokrój na cząstki razem ze skórą.
3. Ośmiornicę zgrilluj na patelni po około 3-4 minuty z każdej strony.
4. Wymieszaj oliwę z sokiem z pomarańczy, syropem klonowym i musztardą.
5. Na dużym talerzu rozłóż liście sałaty. Wyłóż kawałki ośmiornicy, cząstki pomarańczy i pomidorki. Polej wszystko sosem i oprósz szczyptą soli.
Zobacz również: