Sałatka z jajkami i boczkiem
Kolorowa i zdrowa.

Składniki
- sałata rzymska
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 5 plastrów wędzonego boczku
- 4 kromki jasnego chleba
na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Boczek pokrój w paski i obsmaż je na patelni. Odlej z niej wytopiony tłuszcz. Chleb pokrój w kostkę i zrób grzanki na patelni, na której smażył się boczek. Sałatę dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Ułóż na niej grzanki, boczek i przekrojone na pół jajka. Czosnek przeciśnij przez praskę i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Polej sałatkę sosem przed podaniem.
Zobacz także: