Sałatka z kaczką i pistacjami
Indyka, kaczkę czy gęś przyrządza się bardzo prosto. Polubisz je jak kurczaka.
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać sos sojowy, miód, ocet, starty imbir i zmiażdżony czosnek. Mięso umyć, skórę naciąć w kratkę, włożyć do marynaty na całą noc. Następnego dnia mięso obsmażyć na 2 łyżkach oleju, po 3 minuty z każdej strony, włożyć do piekarnika, piec 1,5 godz. w temp. 100°C. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Polewać marynatą. Upieczone mięso pokroić w grube plastry, sos zachować.
2. Pistacje posiekać, rzodkiewki umyć, pokroić w cienkie plasterki, sałatę opłukać, pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, usunąć białą błonkę i pestki.
3. Na półmisku ułożyć sałatę, skropić ją sosem, następnie plastry kaczki, cząstki pomarańczy oraz plasterki rzodkiewki. Całość posypać siekanymi pistacjami, delikatnie skropić olejem.
Zobacz także: