Sałatka z kurczakiem i rukolą
Zamiast rukoli można użyć świeżych liści młodego szpinaku lub ulubionej sałaty. Można też dodać zblanszowane zielone szparagi.
1. Ocet winny i miód wlać do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Po około 3 minutach zestawić i wystudzić. Dodać musztardę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
2. Filet z piersi kurczaka rozdzielić na połowy, opłukać, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 20 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, filety smażyć po 5 minuty z każdej strony. Zestawić z ognia, szczelnie przykryć i zostawić na kilka minut, by w cieple doszły. Gdy wystygną, pokroić w słupki.
3. Rukolę umyć, skropić resztą oliwy z oliwek. Truskawki umyć, osączyć, odszypułkować, pokroić na ćwiartki.
4. Na talerzach dekoracyjnie ułożyć sałatkę: najpierw listki rukoli, na nich pokrojonego kurczaka, przekładać truskawkami. Z wierzchu polać sosem. Podawać od razu z dodatkiem grzanek czosnkowych lub podpieczonych bułek.
Zobacz także: