Sałatka z młodymi ziemniakami
Młode liście i warzywa nadają smak wiośnie. Powitaj ją we własnej kuchni, testując przepis na pyszną sałatkę z młodymi ziemniaczkami.
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaczków
- 6-10 rzodkiewek
- 1 świeży ogórek
- 2 jajka na twardo
- 1 miks sałat
- sól
- pieprz
na sos
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej, wędzonej papryki
- świeży tymianek
- rozmaryn
- sól
- cukier
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Ugotuj je w osolonej wodzie, odcedź, pokrój na ćwiartki. Możesz je również jedynie podgotować, następnie pokroić i opiec w piekarniku. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy: marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w kostkę.
2. Smaż warzywa do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodaj pozostałe składniki sosu i gotuj, aż całość zgęstnieje. Zmiksuj sos blenderem i dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
3. Rzodkiewki i ogórka pokrój na plasterki, jajka na ćwiartki. Połącz je z sałatą i rozłóż na talerzach. Podawaj z sosem pomidorowym. Opcjonalnie możesz skropić sałatkę oliwą i octem balsamicznym.
Zobacz także: