Składniki:
500 g liści młodego szpinaku
16 plasterków mozzarelli
15 dużych truskawek
3 łyżki konfitury truskawkowej
3 łyżeczki octu balsamicznego
100 ml jogurtu naturalnego
3 łyżeczki oliwy
pieprz
Liście szpinaku przebierz, umyj i osusz. Truskawki opłucz, osusz i pokrój w plasterki. Konfiturę zmiksuj, dopraw do smaku octem balsamicznym.
Na dnie miski rozsmaruj jogurt. Na jogurcie rozłóż warstwę szpinaku leciutko skropionego oliwą, na nim plasterki mozzarelli i truskawek oprószonych pieprzem. Ponownie ułóż warstwę szpinaku, mozzarelli i truskawek.
Polej sosem z konfitury i octu balsamicznego.
Czas przygotowania: 20 minut Przepis dla 4 osób
Przepis pochodzi z książki "Sałaty i sałatki"