Reklama

Sałatka ziemniaczana z jajem

Składniki

  • 18 młodych ziemniaków
  • 4 jaja
  • pęczek rzodkiewki
  • czerwona cebula ●
  • 150 g szynki konserwowej w kawałku
  • 8 łyżek śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 3 łyżeczki octu winnego

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, studzimy.

Rzodkiewkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i niezbyt grubo siekamy. Obraną cebulę kroimy w cienkie półplastry, a szynkę w kostkę.

Śmietanę przekładamy do miseczki, dodajemy musztardę, majonez, ocet, doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą cukru i krótko miksujemy, żeby składniki się połączyły. Do sosu dodajemy połowę szczypiorku, mieszamy.

Reklama

Ostudzone ziemniaki kroimy w plastry, a jaja w ćwiartki. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy cebulę, szynkę, rzodkiewkę. Na wierzchu układamy jaja i całość polewamy sosem. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem i podajemy.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy