Sałatka ziemniaczana z jajem

Składniki
- 18 młodych ziemniaków
- 4 jaja
- pęczek rzodkiewki
- czerwona cebula ●
- 150 g szynki konserwowej w kawałku
- 8 łyżek śmietany
- 2 łyżki majonezu
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz, szczypta cukru
- 3 łyżeczki octu winnego
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, studzimy.
Rzodkiewkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i niezbyt grubo siekamy. Obraną cebulę kroimy w cienkie półplastry, a szynkę w kostkę.
Śmietanę przekładamy do miseczki, dodajemy musztardę, majonez, ocet, doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą cukru i krótko miksujemy, żeby składniki się połączyły. Do sosu dodajemy połowę szczypiorku, mieszamy.
Ostudzone ziemniaki kroimy w plastry, a jaja w ćwiartki. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy cebulę, szynkę, rzodkiewkę. Na wierzchu układamy jaja i całość polewamy sosem. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem i podajemy.
Zobacz także: