Sałatki? Idealne na wiosnę!
Kuszące podniebienie sery, świeże warzywa i owoce oraz charakterne kiszonki! Smacznego!
Składniki na 2 porcje: 1 krążek pleśniowego sera typu camembert, 1/2 główki sałaty masłowej lub lodowej, 1-2 garście rukoli, kilka listków roszponki, 4 kromki chleba tostowego (pszenny lub wieloziarnisty), 1 łyżka masła, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku, 1/4 szklanki oliwy, sól, pieprz, 1/2 łyżka musztardy, zioła prowansalskie.
Na rozgrzanym maśle zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć pokrojony w kostkę chleb, posypać ziołami prowansalskimi, wystudzić.
Na umytej, osuszonej i porwanej na małe kawałki sałacie rozłożyć grzanki i pokrojony w niewielkie trójkąciki ser. Sałatkę polać sosem przygotowanym z oliwy, musztardy, soku cytrynowego i przypraw. Oprószyć pieprzem. Sałatkę można wzbogacić połówkami winogron.
Składniki na 2 porcje: 1/2 główki sałaty lodowej, 2 małe buraki, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 pęczek koperku, 1 mała czerwona cebula, sok z 1/2 cytryny, 1 szklanka jogurtu greckiego, koperek do dekoracji, sól, pieprz.
Sałatę umyć, starannie osuszyć, porwać na małe kawałki. Buraki ugotować, odcedzić, schłodzić, obrać ze skóry, pokroić w cieniutkie krążki albo w grubszą kostkę. Cebulę przekroić na pół, zostawić kilka plastrów do dekoracji, resztę drobniutko posiekać.
Z jogurtu, cytryny, posiekanego koperku i przypraw przyrządzić aromatyczny sos.
Na liściach sałaty rozłożyć buraczki, łódeczki jajek, skropić sosem, posypać koperkiem. Przed podaniem schłodzić. Taką sałatkę możesz podać na śniadanie do tostów z masłem albo zapiekanek z żółtym serem. Pasuje też do pieczonych mięs i domowych wędlin.
Składniki na 4 porcje: 8 przepiórczych jajek, 1 opakowanie różnych rodzajów sałat, 1 zielony ogórek, 1 marchewka, 1/2 pęczka koperku, sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka musztardy.
Jajka wrzucić do wrzątku (w przeciwieństwie do kurzych nie pękają), gotować około 5 minut, przelać zimną wodą, usunąć skorupki, przekroić na pół. Sałaty umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.
Marchewkę i ogórek umyć, obrać, pokroić w cieniutnie plastry. Z oleju, musztardy, soku cytrynowego, przypraw i części posiekanego koperku przyrządzić aromatyczny sos.
Sałatkę i warzywa przełożyć do salaterki, delikatnie wymieszać z sosem. Udekorować połówkami jajek, posypać koperkiem.
Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu świderki, 1 brokuł, 1 żółta papryka, 8 plasterków szynki lub mielonki królewskiej, sól, pieprz, 4 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki jogurtu greckiego, oliwa.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzić, zahartować. Brokuły lekko podgotować, odsączyć.
Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę. Plastry szynki pociąć w paski lub też w kostkę.
Warzywa połączyć z makaronem i szynką. Obok podać sos przyrządzonym z majonezu, jogurtu, przypraw i ząbku czosnku.