Reklama

Schab faszerowany grzybami

Temu smakowi nikt się nie oprze.

Składniki

  • 1 i 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 50 dag pieczarek
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • po 1 łyżce ostrej musztardy i chrzanu
  • sól, pieprz
  • gałązki świeżego tymianku

Pieczarki oczyścić, pokroić, przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. 

Mięso rozkroić jak na roladę tak, aby powstał płat o grubości 1,5 cm. Obsypać solą i pieprzem, z jednej strony natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posmarować musztardą i chrzanem. Żurawinę równomiernie rozsypać na płacie mięsa, przykryć podsmażonymi pieczarkami i ciasno zrolować. Z wierzchu obłożyć gałązkami tymianku i związać nitką. Obsmażyć na oleju z obu stron.

Mięso włożyć do rękawa piekarniczego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec 90 min. Kroić w szerokie plastry, podawać na ciepło. 

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy