Schab w cieście francuskim
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem (nie powinno być zbyt cienkie). Oprósz solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Pieczarki umyj (nie musisz ich obierać) i osusz. Pokrój w drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż mięso, obsmaż z obu stron na rumiano (po ok. 2 min). Przełóż na talerz. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę. Mieszając smaż, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki i duś, aż wyparuje cały powstały w trakcie smażenia płyn. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze 1-2 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z ciasta wytnij 4 prostokąty. Na każdym ułóż wystudzone pieczarki oraz mięso. Zwiń formując pakieciki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 15-20 min w temp. 220°C, aż wierzchy się lekko zrumienią.
Zobacz także: